Translate

06.02.2020

Golul interior și dezvoltarea capacității tale de a-l gestiona



Mulți oameni își riscă viața, și-o distrug, sau provoacă mari suferințe altora doar pentru că fac eforturi disperate de a umple golul interior. O chestie pe care nici măcar nu o putem defini clar. Nu este ceva concret, material, ci mai degrabă e lipsa a ceva atât de necesar nouă!
Golul interior pare a fi ceva inexistent. Dar totodată și cel mai chinuitor fenomen posibil! E o senzație atât de copleșitoare, încât te acaparează complet!

Din acest motiv, capacitatea ta de a-l umple atunci când e momentul potrivit este esențială! Multe gesturi, reacții și fapte ale tale au ca unic sens real umplerea acestui gol interior!!

Cum simți tu golul interior?

O sfârșeală, un sentiment nasol, o disperare, sau o durere sufletească dusă la extrem? O rușine puternică, o tensiune insuportabilă și o angoasă existențială îl pot descrie parțial. Sau o combinație a acestora?

Tocmai faptul că e abstract, indescriptibil, ne face să NEGĂM existența lui. Sau să o trecem cu vederea. Sperând că va trece de la sine, atunci când apare! Pentru că da, de multe ori trece.

Apoi revine. Și iar trece, și tot așa. Și e normal să fie așa. Problema e când PERSISTĂ prea mult timp. Sau revine prea DES. Iar când revine uită să mai plece. Ba chiar se amplifică uneori la limita suportabilității. Și chiar dincolo de ea!

Golul interior este o emoție

Sau o senzație. Ceva care nu există concret, dar care se simte. Practic, e o NECESITATE puternică. Nevoia ta de a-l umple arată că el există! Iar presiunea pe care o face asupra ta este insuportabilă!

Tehnic vorbind, îl poți compara cu o cameră vidată. Este goală, dar va atrage și va absorbi puternic ORICE lucru! Vidul din interior va avea tendința să se umple! Nici un recipient nu poate rămâne vidat, gol și deschis! În momentul deschiderii lui, aerul va pătrunde înăuntru cu mare presiune!

La fel stă treaba și cu golul interior. Nevoia ta de a-l umple cu orice va fi presantă. Iar acest ORICE îți poate face mari probleme! Emoția negativă pe care o resimți devine insuportabilă. Până la nivelul la care ORICE altă variantă pare, pe moment, acceptabilă!

Golul interior și gestionarea lui

Abilitatea ta de a gestiona golul interior se cere antrenată. Însă ciudat, deși toți, fără excepție, avem momente în care simțim golul interior în sufletele noastre, nimeni nu pare preocupat să ne pregătească pentru a-l gestiona corespunzător!

Majoritatea oamenilor lasă la VOIA ÎNTÂMPLĂRII modul în care vor alege, la un moment dat, să îl umple! Iar în momentele critice, îl vor umple cu ce vor găsi la îndemână! Cu absolut ORICE gest, produs sau obicei care PARE a le rezolva pe moment problema!

Exemplul cel mai clar este alcoolismul. Alcoolicul nu bea de sete, nici din dorință de a bea. El respinge băutura, și chiar propria persoană, pentru că bea! Fapt care nu îl împiedică să bea în continuare. Și o va face COMPULSIV, incontrolabil, fără să se poată abține! De fapt, alcoolicul vrea doar să-și umple golul interior! Folosind un surogat la îndemână!

Moduri dăunătoare de a umple temporar golul interior

Adicția, sau dependențele, sunt toate moduri disperate de a încerca umplerea a aceea ce am numit golul interior. Substanțe, obiceiuri sau gesturi care cândva au funcționat, vor fi folosite abuziv, în cantități tot mai mari. În speranța că vor funcționa de data asta!

La origine, alcoolicul era un consumator OCAZIONAL. Care a constatat că după un pahar SE SIMTE MAI BINE! Acum, poate bea 7, și se va simți tot mizerabil. Însă speranța lui că se va simți mai bine îl determină să încerce!

Presiunea exercitată de golul interior este atât de mare, încât se pierde complet autocontrolul! La fel se întâmplă și în cazul fumatului, a drogurilor și a jocurilor de noroc!
Ba chiar și telefonul mobil poate deveni, pentru persoanele vulnerabile, un SUROGAT. Care să le dea ILUZIA că pot fugi de golul interior! Iar dacă SUROGATUL îi ajută măcar temporar, îl vor folosi din plin! Ba chiar vor abuza de folosirea lui!

Surogatul și golul interior

Un surogat este un ÎNLOCUITOR. Din lipsa unei METODE, abilități sau tehnici cu adevărat UTILE pentru a se umple golul interior, se poate apela, temporar, la ORICE SUROGAT care funcționează.
Chiar dacă el dă o FALSĂ senzație că a rezolvat problema! Sau o rezolvă doar pentru câteva minute sau poate ore! Orice poate fi mai bun decât NIMIC! Pe termen scurt și foarte scurt, orice SUROGAT e bun! Problema e că fiind un ÎNLOCUITOR, el nu are efectul dorit! De unde și NEVOIA incontrolabilă de a MĂRI DOZA. Și astfel apar EXCESELE!

Nu alcoolul în sine e problema, ci abuzul de alcool! Nu faptul că bei un pahar de vin, ci faptul că EFECTUL acelui pahar va fi nesemnificativ. Departe de a rezolva problema. Nevoia de a umple golul interior va rămâne activă și după primul pahar!

Și se va estompa numai când SIMȚURILE ȘI EMOȚIILE tale vor fi AMORȚITE. Un mod valabil de a fugi TEMPORAR de o problemă. Pe care nu ai fost antrenat să o rezolvi.

Cine simte golul interior?

Nu doar dependenții, alcoolicii sau oamenii cu probleme simt golul interior. Acesta este resimțit de toată lumea. Îl trăiesc, în egală măsură, și studenții, și medicii, și psihologii. Și psihiatrul tău, și doctorii în psihologie!
Toți, fără excepție, au trăit, simțit și experimentat, în repetate rânduri, sentimentul de gol interior! Pe care l-au depășit mai repede sau mai lent. Mai ușor sau mai dificil. Cu eforturi mai mici sau mai mari.

Poate unii, specializați în comportamentul uman, au avut acces la metode, tehnici și exerciții cu efect practic, care i-au ajutat să treacă mai repede, mai ușor sau mai eficient peste momente de acest gen. Momente care revin, vor reveni, sau pot să apară ORICÂND, și în viața ORICUI. De aceea e bine să fim pregătiți!

Unde lovește golul interior ?

Lovește peste tot în viețile noastre. Inclusiv a medicului psihiatru sau a doctorului în psihologie. Și ei sunt oameni, și ei trec prin momente grele, prin pierderi, traume existențiale sau probleme sufletești. Doar că ei ACCEPTĂ realitatea așa cum este. Și se străduiesc, CONTINUU, să o gestioneze cât mai bine!

Dentiștii au și ei carii, plombe, lucrări dentare sau chiar și proteze. Mecanicul auto pe care l-am sunat când mi s-a stricat mașina tocmai rămăsese și el în drum, cu o defecțiune tehnică la mașina sa!
Poți fi bancher, și să rămâi, la un moment dat, fără bani! Sau informatician, iar un virus să-ți distrugă calculatorul! Și se pare că unii viruși chiar atacă preponderent calculatoarele celor care le utilizează intens, mai des, în interes profesional!

La fel e și cu golul interior, ne afectează pe toți, fără excepție. Doar că uneori, din exterior, nu se vede. Dar fiecare știe exact ce e în sufletul său! Și simte propria suferință.
Pe care o ACCEPTĂ sau o NEAGĂ, după caz. Primii învață să facă față ceva mai bine. Ceilalți cad victime sigure.

Soluțiile există!

Însă CĂUTAREA lor necesită efort. În timp ce soluțiile temporare, surogatele, sunt deja cunoscute. Au devenit OBICEIURI și AUTOMATISME. Efortul de a apela la ele este minim!
Însă pentru a CĂUTA SOLUȚII, ai nevoie de MOBILIZARE. Iar acest EFORT suplimentar accentuează la început TENSIUNILE. Deci și golul interior!
Cu alte cuvinte, pentru a descoperi cum să gestionezi golul interior, ai nevoie de un EFORT! Care poate să ACCENTUEZE, temporar, tocmai… golul interior!
Și de asta te temi! Atât de tare, încât preferi să rămâi sclavul propriilor vicii! Să NEGI soluțiile și existența lor. Ba chiar și necesitatea unui EFORT de a le căuta!
Caz în care șansele de a și GĂSI sunt practic nule. Numai cine caută, VA GĂSI. Cine refuză căutarea în sine și necesitatea ei, e caz pierdut!

Golul interior și lipsa de încredere

Când golul interior pune stăpânire pe o persoană, apare neîncrederea. Iar aceasta determină blazarea. Plafonarea sau încetarea de a mai spera la o schimbare.

Însă schimbarea poate să apară doar atunci când există încredere! E un cerc vicios din care se iese cu mare dificultate. Și de regulă cu sprijin din exterior. Care este refuzat, amânat și negat la maximum.

Rareori, oamenii ACCEPTĂ că golul interior există. Și că e momentul să facă ceva concret pentru a învăța să-l gestioneze corect. Iar dacă ACCEPTĂ, au făcut deja PRIMUL PAS. Care poate reprezenta deja jumătatea drumului!
Ceilalți pași vor apare de la sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu